• Menu

  Uitgebreide informatie over de opleiding Ogham, het Keltische Boomorakel

  De opleiding is individueel en te volgen als 10-daagse opleiding en/of als thuisstudeer opleiding waarbij je je eigen tempo en tijdsindeling kan bepalen.

  120px-Triskel_type_Amfreville

   De opleiding bestaat uit twee delen.
  Deel I gaat over achtergronden, Druïden, mythen en sagen.
  Deel II  gaat over ‘Het Orakel’, met een korte basis omschrijving van de Ogham tekens, gevolgd door uitgebreide beschrijvingen van de oghams en enkele legvormen.

  De opleiding ‘Ogham’ leert je niet alleen het werken met de Ogham tekens, maar ook het ontwikkelen van een gevoelsbeleving naar de diepere zin van onze natuur en de betekenis van een orakel.

  De cursus is ingedeeld in 10 lessen met aan het slot van elke les huiswerkopdrachten. Bij de Thuisstudeer opleiding worden de huiswerkopdrachten gecorrigeerd retour gestuurd.  De lessen beginnen al filosoferend over de Druïden, hun rol in ons hedendaagse denken, hun achtergronden en de betekenis van het woord Ogham.

   

  Uit deel II, het Orakel, een voorbeeld van de opbouw en beschrijving van
  een Ogham teken.

   

  Het is van belang als je gaat werken met een divinatiesysteem dat je je realiseert dat je in een gebied werkt dat afwijkend is van ons gewone dagbewustzijn. Je stemt je af op een ander niveau van de werkelijkheid. Hiervoor is een stiltemoment noodzakelijk. Een moment van rust voor je begint, waarin je de dagelijkse beslommeringen van je afzet en je openstelt voor je onderbewustzijn. Hier gaan intuïtie, kennis, inzicht en inspiratie samen. In dit tussengebied krijgen we inzichten en antwoorden aangereikt die in de drukte van ons dagelijkse leven niet direct onderkend of bemerkt worden. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is de verleiding vaak nog groot om je antwoord uit gewoonte uit je ratio te halen, eerder dan te luisteren naar je innerlijke stemmetje. Vaak ervaar je je innerlijke wereld als een duister en ondoorgrondelijk gebied waar je denkt niet bij te kunnen komen. Het werkt daarom vaak beter om een ander een belangrijke vraag of probleem voor je te laten duiden.

  Het interessante en boeiende van het Keltische Boomalfabet is dat ieder oghamteken hoort bij een boom of struik, deze staat op zich weer in verband met een bepaalde kleur, een dier of een element en, indien van toepassing, een (bomen)maand. De boom werkte
  als een geheugensteuntje naar een groot aantal, zo op het oog niet bij de boom behorende, betekenissen. Althans gezien vanuit onze huidige denkwereld, waarin we zachtjes aan weer wennen aan het idee dat alles met elkaar verbonden is, hetgeen onze
  voorouders wel degelijk bleken te beseffen.

  Oorspronkelijk waren er twintig oghamtekens. De laatste vijf oghamtekens zijn later toegevoegd en worden niet altijd gebruikt. Voor de volledigheid geef ik de betekenis van alle vijf en twintig oghams weer. De invloeden van de laatste reeks van vijf oghamtekens kunnen aanvullend van belang zijn bij de beantwoording van vragen die gaan over bijvoorbeeld; liefde, gezondheid, werk en spiritualiteit. In de legvoorbeelden volg ik niet altijd precies de teksten van de beschrijvingen. Dat doe ik om te laten zien dat oghamtekens geen dogmatisch systeem vormen en de betekenis ervan breder en dieper geïnterpreteerd kan worden al naar gelang de diepere betekenis van een vraag of probleem. Het gaat erom dat bij de interpretatie de innerlijke betekenis van het betreffende oghamteken niet aangetast, maar in zijn volle mogelijkheid benut wordt.

  Er zijn oghamkaarten, staafjes, stokjes en vierkante houtjes. Later zullen er door creatieve geesten nog wel andere mogelijkheden om met de ogham te werken aan toegevoegd worden. Ik ga in mijn uitleg uit van houtjes. De ogham houtjes kunnen gebruikt worden door deze tijdens een vraag, terwijl je je concentreert op de vraag, per stuk uit de werpzak te pakken. Je kunt ook kiezen voor een bepaalde legvorm, zoals de Taliesin legging, dit is een legging van drie houtjes waarvan één teken voor het verleden, de volgende voor het heden en de derde voor de toekomst is. Er worden nog andere voorbeelden van legvormen gegeven na de uitgebreide beschrijvingen van de
  Oghamtekens.

  Maar de oghams worden bij voorkeur gebruikt om te werpen op een legkleed. Legkleden kunnen zelf gemaakt worden en beschilderd met de diverse gebieden, zoals onderstaande tekening laat zien. Het hierbij afgebeelde voorbeeld is een praktisch en overzichtelijk ontwerp in een mix van linnen  en katoen van mezelf.

  Orakelduiding

  Bij de beschrijving van de Ogham tekens zul je het woord ‘omgekeerde betekenis’ tegenkomen. Om een gevoelsmatig verkeerde duiding van een ‘omgekeerde’ ogham te voorkomen, vraagt deze term om een nadere uitleg. Een ogham teken dat op zijn kop getrokken of geworpen wordt heeft een andere betekenis dan ‘rechtstandig’. Maar het is niet zo dat een teken in de omgekeerde betekenis een negatieve betekenis heeft en een teken dat rechtstandig valt of getrokken wordt positief. Het laat meer de andere kant van de medaille zien, andere, vaak verborgen mogelijkheden worden kenbaar gemaakt. Een omgekeerd teken laat vaak de betekenis van een andere, verborgen kant zien, waar in het verband van de gestelde vraag rekening mee gehouden moet worden.

  Het eerste teken van het Ogham alfabet begint met Beith, in het boomorakel de Berk en de start van de Keltische kalender, november.
  Beith – Berk
  Letter B
  Algemene omschrijving
  Met de berk begint de eerste maand van de Keltische maankalender en staat daarmee symbool voor het Keltische Nieuwe jaar. Een nieuw begin waarin het oude maar ook het negatieve door de rust en inkeer die dit jaargetijde met zich mee brengt, wordt
  afgeschud. De kleur wit staat symbool voor het zuivere en positieve van een nieuwe start. De berk is een nobele boom, een stille kracht die de grond vruchtbaar maakt zodat andere bomen er later op kunnen groeien. Een baanbreker. Het wordende is in de winter onzichtbaar maar wel krachtig aanwezig. Op een onverwacht moment barst de lente in alle hevigheid los, vaak zelfs als de sneeuw nog op de velden ligt.

  Symbolisch is de aard van de berk schijnbaar opofferend en loslatend, maar bergt in zich de basis voor werkelijke groei en ontplooiing. De berk is ook het symbool voor geluk, positieve verandering en voorspoed. Kracht en vernieuwing zijn de kenmerken van Beith.
  De berk heeft een rijzige stam met buigzame takken. De knoppen en de bast kunnen medicinaal gebruikt worden voor bloedzuivering en vochtafdrijving.

  Eigenschappen: Groei en ontplooiing. Nieuw begin. Voorzichtig, kwetsbaar en
  vriendelijk.    
  Dieren: de Koe
  Bomenmaand: november
  Kleur: wit en zilver

  berk

  Orakelbetekenis Beith – Berk
  Liefde:
  Als vrouw wordt je in de liefde beschermd door de berk om niet in de val te lopen van een aanbidder die de toekomst heel mooi  voorspiegelt, maar dat niet kan waarmaken. De berk beschermt de vrouw tegen misleiding. Bij de mannen zorgt de berk er daarentegen
  voor dat een instinct ontwaakt, om bij de vrouw waar ze hun aandacht op gericht hebben er achter te komen of ze wel degene is voor wie ze zich uitgeeft. Met andere woorden; de berk schermt zowel mannen als vrouwen af voor een schijnwereld. Ze toont de realiteit.
  Omgekeerde betekenis:
  Pijnig jezelf niet met negatieve gedachten. Waarom zou je niet geloven dat de liefde ook jou omarmt? Beith omgekeerd, geeft angst voor het nieuwe weer. Jammer, dat is niet nodig. Geluk dringt als een zonnestraal uiteindelijk door de donkerste nacht. Angst vervliegt, laat je koesteren, geloof in vernieuwing, ook voor jezelf.
  Gezondheid:
  De berk staat voor vernieuwing. Een vastenkuur in de vroege lente, met zorg gedaan, doet wonderen voor je gezondheid. Ook geeft de Berk aan dat als de situatie somber aandoet, zoals vaak in de winter het geval is, er altijd nieuw leven ondergronds is. Nog
  niet zichtbaar maar wel al vol levenskracht. Eventueel aanwezige negatieve, ondermijnende krachten worden door de gezonde kracht van Beith tenietgedaan. Een hevige emotie bijvoorbeeld kan worden verzacht door het drinken van een (homeopatische) berkendrank.
  Omgekeerde betekenis:
  Hier wordt aangegeven dat je je waarschijnlijk zorgen maakt over je gezondheid. Maar het leven tracht altijd zichzelf te vernieuwen als je het de kans maar geeft. Je angsten vormen een blokkade voor genezing. Wordt je bewust van je eigen levenskracht.

  Werk:
  De kracht van de berk begeleidt je in je streven naar onafhankelijkheid in je werk en beschermt je tegen fictieve ideeën en gedachten die uit oude hiërarchische gedachtepatronen voortkomen. Het betekent dat je afgaat op je intuïtieve gevoel en diep in je hart weet wat goed voor je is en waar je het meest geschikt voor bent. Realiseer je hierbij dat de symboliek van de berk een zachte aard aangeeft met een energieke en sterke kern. Je hebt de innerlijke kracht om waar te maken waar je goed in bent. De berk helpt je je wensen binnen je mogelijkheden te realiseren. Voor mannen èn vrouwen geldt dat ze hun vrouwelijke kant, ook in hun werk, niet moeten verwaarlozen. De krachtige vrouwelijke intuïtie waarschuwt ook tijdig voor veranderende situaties.
  Omgekeerde betekenis:
  Je voelt je waarschijnlijk geblokkeerd in je werk. Ligt dat aan het werk of aan jezelf? Beith geeft vernieuwing aan. Omgekeerd roept ze op tot bezinning. Ben je wel goed met jezelf bezig, is dit het werk dat je wilde? Of is het tijd voor vernieuwing en houdt de angst voor het onbekende je tegen? Vernieuwen hoort bij de menselijke natuur, durf het avontuur aan!

  Spiritueel:
  Als je contact wilt maken met het bovennatuurlijke is het niet onverstandig een takje van de berk bij je te dragen als bescherming. De verleiding om in de bovennatuurlijke sfeer te blijven kan namelijk heel groot zijn. De berk helpt je bij het onderzoeken van nieuwe en
  spirituele doelen. Om het meeste succes te verkrijgen, is het aan te bevelen ook met de maanstand rekening te houden. Wassende maan is het beste moment voor de start van nieuwe ervaringen.
  Omgekeerde betekenis:
  De berk is een boom die staat voor gevoel en zachtheid. Als je Beith trekt bij een vraag over spiritualiteit is de omgekeerde Beith een waarschuwing niet overhaast te werk te gaan. Spiritueel is het van belang eerst goed te gronden en nieuwe indrukken de kans te
  geven op je in te werken. Gehaast en te enthousiast zoveel mogelijk ervaringen opdoen kan psychische schade opleveren en daar ben je niet bij gebaat. Kracht ontwikkelt zich door rustig doorgaan en overzicht te houden op waar je mee bezig bent.

  Na de beschrijving van de 25 tekens worden diverse legvormen beschreven en geduid.

  Opleidingsduur: 10 dagen – cursusdata in overleg of thuis studeren
  Prijs inclusief BTW, koffie, thee, lunch, boek incl. houten Oghamtekens in zakje en linnen werpkleed, € 1795,00 – exclusief overnachting.

  Bestellen

  De prijs van de thuis studeer opleiding is € 697,00 incl. BTW (duur 6-9 maanden)

  Bestellen

 • De Magische Spiegel

  De Magische Spiegel

  Obsidiaan spiegel en een kristallen punt - Meditatie en schouwen.

  De magische spiegel is een set bestaande uit een prachtig geslepen obisdiaanspiegel met een doorsnede van circa 7 cm en een dikte van 1 cm. plus een kunststof standaard, en een heldere kristalpunt van circa 4.5 cm.

  Lees meer

 • Biotensor

  Biotensor

  Bergkristallen Biotensor

  De Biotensor is een handpendel in de vorm van een buigzame staaf, soms ook ''divining rod'', genoemd. Het is een zeer gevoelig instrument om feilloos ongeregeldheden in energievelden te detecteren.

  Lees meer

 • (c) Sonja Muller - Design en beheer: Teowin.nl